همه چیز در مورد صادرات به عراق

صادرات به عراق

صادرات به عراق به عنوان یکی از مهم‌ترین بازارهای صادراتی ایران، بسیار حائز اهمیت است. جمهوری اسلامی ایران در راستای توسعه صادرات به عراق، باید با کشورهایی نظیر اردن، هند، چین، ترکیه، عربستان، امارات و آمریکا رقابت نماید. در حال حاضر از مجموعه صادرات جهانی سهم ایران از صادرات به عراق ۲۴ درصد برآورد شده است. شرایط اقلیمی کشور عراق، وجود پدیده جنگ و تخریب بسیاری از زیر ساخت‌های این کشور, شرایط بسیار مناسبی را برای کشورهای دیگر به ویژه ایران فراهم آورده است تا از طریق صادرات به عراق ارزآوری قابل توجهی داشته باشند. نکته قابل توجه این است که حضور موفق در بازار صادراتی و استفاده از فرصت‌های سرمایه‌گذاری کشور عراق نیازمند تحقیقات تخصصی بازار عراق، دانش و تجربه بازرگانی است. در ادامه این مقاله فرصت‌های تجارت با عراق، پتانسیل‌های صادرات به عراق، مهم‌ترین کالاهای صادراتی ایران به عراق و همه آن چیزی که برای توسعه تجارت با عراق نیاز است، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

صادرات به عراق

اقتصاد عراق در یک نگاه

این مورد از فرصت‌های طلایی تجارت با عراق به دو بخش ارائه خدماتی مانند خدمات عمرانی در کشور عراق و ارائه خدمات بین‌المللی مانند حمل و نقل بین‌المللی است.

با توجه به جنگ و تخریب بسیاری از زیرساخت‌ها، صادرات خدمات فنی و مهندسی به عراق از پتانسیل درآمدزایی و ارزآوری بسیار بالایی برخوردار است و پیمانکاران بسیاری از کشورمان در حال حاضر در این زمینه درکشور عراق فعالیت می کنند. باتوجه به وام ساخت و سازی که دولت عراق اعلام کرده است همچنان صادرات محصولات این صنعت می‌تواند سود آور باشد.

در حال حاضر کشور عراق با معضل کمبود واحد مسکونی، نیاز حیاتی به بازسازی و توسعه بسیاری از زیرساخت‌ها مانند هتل‌ها، مدارس و ساختمان‌های عمومی مانند بیمارستان‌ها و مراکز خرید و موارد مشابه دیگر رو به رو است.

این موضوع نوید یک سرمایه‌گذاری سودآور در عراق را به پیمان‌کاران ایرانی می‌دهد.

قوانین صادرات به عراق

پس از بررسی مهم‌ترین کالاهای صادراتی، مزایا و فرصت‌های صادرات به عراق، مهم‌ترین مسئله در بررسی فرصت‌های تجارت با عراق این است که برای صادرات به این کشور چه اقداماتی لازم است؟

صادرات به عراق مانند هر کشور دیگری نیاز به مدارک و مجوزهای قانونی دارد. ارائه کارت بازرگانی، داشتن استانداردهای محیط زیست، مجوز از سازمان استاندارد عراق، مجوزات لازم گمرک، گواهی مبدا و فاکتور فروش به زبان عربی و انگلیسی، ارائه تعهد ارزی و داشتن لیست اظهار کالا و مشخصات آن، تنها بخشی از مدارک و قوانین صادرات به عراق است.

با توجه به گستردگی مفاهیم و پیچیدگی‌های موجود در بخش کمرگ و تجارت بین‌الملل، بهترین راه استفاده از دانش و تخصص کارشناسان این حوزه است. شما می‌توانید برای کسب اطلاعات دقیق کسب و کار خود و تحقیق بازار صادراتی عراق با کارشناسان مجرب شرکت بازرگانی آریامال تماس حاصل فرمائید.

در ادامه مقاله مهم‌ترین مناطق عراق جهت سرمایه‌گذاری و چشم انداز تجارت با عراق، موانع و مشکلات در تجارت با عراق را بررسی خواهیم کرد.

کردستان عراق، دروازه تجارت با عراق

فارغ از گمرکات متعدد با عراق، استان کردستان عراق به خصوص شهر اربیل، حکم یک دروازه و گلوگاه را برای تجارت با عراق دارد. در واقع به دلیل نزدیکی به مرز مشترک، این منطقه یکی از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین راه‌‍‌های صادراتی ایران برای تجارت با عراق محسوب می‌شود.

ایران و ترکیه رقابت شدیدی بر سر استفاده از این کانال حیاتی تجارت با عراق دارند. یکی از نکاتی که ما را در این رقابت پیروز خواهد کرد، رعایت تمامی استانداردهای جهانی و کنترل کیفی محصولات صادراتی است.

مورد دیگر نیز راه اندازی نمایشگاه‌ها و بازارچه‌های دائمی در این منطقه است تا از این طریق محصولات ایرانی را به صورت مستقیم و بدون ‌واسطه، به بازار عراق و اقلیم کردستان ارائه و معرفی نماید.

موانع و مشکلات در تجارت با عراق

بزرگترین موانع و مشکلات در چشم انداز تجارت با عراق برای کشور را می‌توان صادرات ناپایدار بیش از نیمی از محصولات صادراتی کشور، تغییر مکرر قوانین و تعرفه گمرکی که موجب رفتار چندگانه در گمرکات کشور عراق شده‌ و مسئله ارز و مطالبات ارزی دانست.

در کنار موانع گفت شده، شرط و شروط عربستانی‌ها برای سرمایه‌گذاری در عراق بدون حضور سرمایه گذاران ایرانی، مشکلات بیمه‌ بین‌الملل و کاهش ریسک شرکت‌ها، نظام بانکی و حمایت از سرمایه‌گذاران و کمبود رایزن‌های اقتصادی متخصص از دیگر موانع و مشکلات موجود در تجارت با عراق است.

بنابراین دولت باید ضمن تلاش برای برطرف نمودن این موانع و ارائه راهکارهای مناسب، پیچیدگی‌های تجارت با عراق را نیز تسهیل نماید.